Monday, August 12, 2013

Můj názor | Itálie vs. ČR. {témeř necenzurováno}


Hi Lovelies!

Nemůžu uvěřit, že za pár hodin to bude týden, co jsem v Italií na dovolené. Je to skvělé.
U snidáně vidět z balkonu jasně modrou oblohu a hned pod ní moře, cítit tu špetku soli ve vzduchu ... Přála bych to každému. Kdybych nemusela, nikdy se nechci vrátit. Začínám pocitovat, jak odlišné je vyrůstat tady a v Česku.
 Tady lidé doslova vyrůstají s úsměvem na rtech, smějí se pořád a nikdy nedají znát, kolik ve skutečnosti mají problému a jak mají těžký život. Berou vše velmi optimisticky. Ještě se mi nestalo, že by E. nekomu neřekla zlatíčko, neobjala ho, nedala mu dvě pusy ... Tady se všichi libají na tváře. Neustále se smějí! Dokonce malí chlapci okolo těch 12. let, když se večer potkají v centru, pozdraví se přirozeně dvěma polibky na líce. Protože tady je to běžné. Méně bežné je právě to, že někdo někomu nedá pusu, neobejme, není milý, sympatický a nápomocný ... To je to, co mi v Čechách chybí.

Tady se lidé doslova předbíhají o to být k vám co nejmilejší. Protože ví, jaký to má efekt, jaký pocit to ve vás nechá. A je jedno, jestli jste turista nebo né. U mě to nepoznají, že zde nežiji, jelikož mluvím plynule italsky, ale když už žiji tak dlouho v ČR jde stejně trochu poznat, že mluvím jinak. Někteří se mě ptají, jestli jsem ze severu atp. A někteří to třeba nepoznají vůbec.
Příjde mi, že jen v České republice vidím naštvané prodavačky ( téměř neustále), kterým musíte ještě vůbec poděkovat, že vás pustily do obchodu, nebo že pro vás sedí celý den za pultem. Nemluvím o tom, že je za dobu, kdy si prohlížím zboží nesmím absolutně obtěžovat, jinak se na mě začnou divat jako na debila, někoho, kdo jim oxiduje už tak zkažený den v práci, ale oni si ho kazí tím, že jsou ke všem tak negativní, nanápomocní, neusmějí se ...
Když jsem si chtěla pořídit před odjezdem do Anglie digitální foták ( takže přecejen nechtěla jsem utratit jen tak nějakou tu 100.) vydala jsem se do nákupního centra, kde jsem zamířila přímo do obchodu s fotoaparáty. Prodavačka mě při vstupu ani nepozdravila, zvedla bradu, "jakožesiměvšimla" a dál se věnovala jejímu časopisu. Jakmile se přiblížím k půltu ( pozor V., už riskuješ ...), začala si mě zle mířit, že už po ní něco chci. Zeptala jsem se samozřejmě, jestli tady mají ten a ten foták, který jsem přímo hledala. A odpověd? Ne. A dále si četla. Slušně odpovím nashledanou a odejdu ( přestože jsem chtěla vzít ten její časopis a roztrhat ho na cucky). A kolikrát mě se tohle do týdne stane? Nespočet krát!  Žádné například rady, který foták je lepší, rozšířit mi obzory, popřípadě mě donutit změnit názor abych si pořídila zrovna ten foták, který tam mají . Ne a ne a ne. To ani nemluvím o tom, když syi jdu někde něco koupit a už od začátku mě sleduje chlap, který nemá daleko k slizkému úchylovi. Celou dobu si mě krok po kroku hlídá, abych náhodou něco neukradla. Promintě, ale když vám za zadkem celou dobu plandá někdo, opravdu vás to na***e natolik, že máte chut se sebrat a jít někam. A s takovou oni chcou něco vydělat? Pamatuji si, jak si moje matka asi před 3. lety zkoušela něco v kabince, kde po jejím odchodu našel "sekuriták" čip (který tam ale nechala asi nějaká jiná slečna, nebo co já vím) a rozběhl se za ni do půlky obchodního centra, kde ji řekla at otevře kabelku, všechno. Prostě trapas jak hrom. Veřejný trapas jak hrom. Všichni samozřejmě zvědavě čumlěi a moje matka. samozřejmě na****á jak nikdy ho šla udat do H&M at ho okamžitě vyhodí, co to jsou za manýry, jak ji věřejně ponížil. Já chápu, že je to jejích práce, ale pardon. Jsou způsoby a způsoby.
Upřímně, v Harrods, kde mají oblečení za stovky tisíce si tam obyčejní lidé mohli vyzkoušet šaty od VALENTINA, jen pro ten pocit a nikdo si je nestřežil krok po kroku, nechodil jim nalepený za zadkem. Ne. A to je to ... Nechci říct, že ČR je nejhorší, to né.Taky musím dodat, že většinou prodavači jsou mnohem, mnohem sympatičtější, než prodavačky ( a ne jen protože jsem holka, věřím, že se takto budou chovat i k zakazníkovi mužského pohlaví). Ale ČR celkově vás nepřivítá s otevřenou náručí, nenutí vás se usmívat od rána do večera, být v pohodě a užívat si života ( já nevím, jak to popsat, aby bylo všem jasné, jak to myslím). Rozhodně tam hraje velkou roli i klima ( kde je tepleji jsou i lidé mnohem horkokrevnější = milejší, sympatičtější atp.), ale v Anglií je docela zima (téměř) celý rok a jsou k vám 1000x milejší, než někteří v ČR.
 Nevím, jestli je tomu v Praze jinak. Žiji v Ostravě a maximálně sem tam jezdím do blízkého okolí, ale tam kde žiji je to tak. A rozhodně nejsem první, kdo něco takového píše, nejsem jediná, kdo si tohodle všiml. Hodně lidí, co jezdí na dovolenou je v šoku z toho, jak jsou lidé milí už jen, když se poptají na cestu, informace atp. Oproti tomu, co potkávají běžne v okolí.
Ted mě třeba ukamenujte, že jsem Italka, takže je jasné, že Itálie bude vždy TOP.
 To jo, ale taky žijí v Česku už 12 dlouhých let, takže taky má rozhodně místo v mém srdci, ale zůstat tam rozhodně nechci.
Už vůbec nemluvím o tom, jak od 9. hodiny večer ( možná i dříve) venku není ani noha ( pokud nepočítám bezdomovce a nejnižší třídu společnosti ( opilce, úchyly atp.)) Vím, že to bude taky tím, že není tradice typu, zmrzlina kolem půlnoci, atp. protože děti chodí spát v 8 (i v létě, když mají prázdniny) a když už někdo uvidí dítě v 11 večer veku, hned mají blbé kecy a škaredé pohledy. Kavárny a cukrárny mají otevřeno jen do 7. max. 8.. Proč? Bohužel, už to tak bude a myslím, že se to nikdy nezmění. Ani tady to neí úplně dokonalé.
 Nejvíce miluji, když se někdo chce hezky ( podle toho co se mu líbí) obléct ( dejme tomu podle posledních trendů) a\ všichni hned blbě "čumí", šeptají si ...
Ale to je JEHO/JEJÍ věc, co má dotyčná na sobě, jak se oblíká a jak se chce oblíkat. Taky se směju ponožkám v sandálech, které mnohým ještě příjdou normální  a další "trendy", které stále existují. Ale nečumím blbě, nehihnám se nahlas a přehlížim to. Fakt nemám natolik nudný život, abych se musela starat do takových absolutních pitomn. Nejvíce mě zarazilo, když známá napsala na blogu, že se kvůli kecům lidí okolo neodváží ani na snapback a jiné kusy, které ji ale dělají radost a líbí se jí. Neříkám hned, že by lidé měli vyjít v pyžamu, aniž by se někdo díval, ale například v Anglií, i když si vezmete na hlavu kaktus, tak skoro nikdo blbě nečumí. Nebo to, když někdo natočí na blog video a zachvíli ho vidítě jak koluje po FB, protože nikdo nemá nic lepšího na práci, než se smát ostatním. Já se upřímně bojím natočit video jen kvůli toho. Protože vím, jací jsou tady lidé. Nejvíce je zajímá tvůj "business".
Zas ocenuji to, jak jsou úřady velmi rychlé a spolehlivé. To, že život v ČR je zatím ještě docela levný ( když porovnám jiné země). A že parky a okolí je vždy čisté a hezky upravené. Staré domy jsou hned vybourané a hodně domů se postupně zatepluje. A jde vidět, že jim zaleží na tom, aby zevnějšek vypadal co nejlépe. Taky se poslední dobou dosti rozšiřuje sortiment v obchodech a snadno seženete spoustu potřebných věcí. Rozhodně mám radost, že v Soboty nechodíme do školy, jako tady v Italií. Zato oni tady mají okolo cca. 4 měsíce letních prázdnin a my jen dva. Ale pořád můžeme být rádi, protože v Anglií mají asi 1 měsíc a v Německu je tomu taky podobně.
Rozhodně v Česku seženete lépe parkovací místo, než kdekoliv v Italií!
Takže abych to nějak uzavřela, každá země má své plusy a své mínusy. Ale v Italií se mi mínusy překrývají mnoha plusy. Zato v ČR je to tak 1:1 zatím.
Chce to hodně odvahy něco takového postnout. Hlavně když to píšu v Čestině, ale věřím, že hodně lidí ve mě najde pochopení. Hodně asi né, ale je mi to fuk.
Kolik Čechů si pořád stežuje na záležitosti v ČR, na politiku, DPH, na prezidenta (který je hlavou vašeho státu) atp. Tak proč bych já nemohla napsat taky svůj názor?

( Také musím dodat, že jelikož ještě nejsem dospělá ( je mi 17.) hodně, spoustu věcí, nemám zažito, jak v ČR, tak v Italií, takže tady není naprosto vše kladné, ani vše záporné, jen to, co vím a mohu vám předat, spoustu věcí jsem neviděla, neslyšela a mám ještě hodně co se naučit ... Takže tak.)

Přeji krásný den a samozřejmě budu ráda za jakýkoliv ohlas:)

Lots of love, yours V.

15 comments:

  1. Já jsem člověk co si radši udržuje odstup (jestlipak to nebude tou Českou náturou :D), takže pusinkování na pozdrav by nebylo pro mě, ale jinak s tebou musím ve všem souhlasit. Tady ti nikdo nepomůže a pro prodavačky seš otravnej hmyz, ale přitom můžou bejt naštvaný akorát na sebe. Jestli jim ta práce vadí, ať si seženou lepší. Když mě sleduje sekuriťák, odcházím bez útraty :) Vždycky mě to tak vytočí, že už nemám chuť si v oném krámě něco kupovat. A to jen proto, že jsem mladá a paní vedle, které je okolo 30, nevypadá na to, že by něco kradla. A já snad jo?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me treba babicka me Anglicke rodiny objimala az k zaduseni a davala mi taky pusy na lice. Nejspis to bude tim, ze v CR nejsou zvykli. A nejvice me stve to, ze ony jsou placeny za to, at co nejvic poradi, pomuzou atp. Za kysely oblicej je nikdo platit nebude a zakaznik ma vzdycky pravdu. Taky delam cisnici a i kdyz mam nekdy sto chuti trisknout talirem po zakaznikovi, tak si to rychle rozmyslim a lezu mu na nervy tim, ze me nijak nestve, ze on nema naladu, je protivny a furt ma nejaky problem. Moje vina to rozhodne neni a budu se usmivat d rana do vecera.

      Delete
  2. Zvládla jsem to dočíst do půlky, pak jsem se naštvala a radši toho nechala. Musím říct ale, že se těm prodavačům občas nedivím.. začala jsem před týdnem prodávat zmrzlinu a klasický scénář vypadá asi takhle:
    Zákazník přijde, já se usměju pozdravím, trpělivě čekám, až si vybere, i když on se ani neobtěžoval pozdravit, natož se na mě podívat.. Pak na mě vyštěkene: jeden citron! a hledí si dál svýho.. Naberu mu zmrzlinu, podám mu ji, řeknu 15, prosím. On mi podá peníze, já poděkuju, pozdravím a on bez jedinýho slova odchází.. A když mi takhle za ten den tam příjde takových lidí třeba 100, už mám co dělat, abych po nich tu zmrzlinu nehodila.. Snažím se, ale nevím, jak dlouho mi to vydrží..

    Takže já se vlastně těm lidem občas vůbec nedivím... Zkrátka, naše povaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bohuzel, ani nevis, jak me tohle mrzi. Ale kdyz jsou naopak zakaznici mili, tak si tohle rozhodne nezaslouzi. Ja taky delam cisnici a kdyz tam he nekdo, kdo me opravdu na*ere, tak hsem k nemu jeste 10x milejsi, protoze vim, jak mu leze na nervy, ze na me nema zadny ucinek ta jeho debilni nalada. Nicim a nikym si ji zkazit fajt nenecham. Jejich problem, jestli jsou kyseli jak citrin, at jsou. Ale at necekaji to same odemne, protoze takovou radost jim neudelam :D:)

      Delete
  3. Nedávno jsem četla na svým blogu v archivu článek o tom, jak jsem byla v Itálii. A vždycky, když se vrátím z ciziny napíšu, že mě překvapilo, kolik lidí se tam na mě usmálo. Chodit po Anglii a usmívat se na lidi, co jdou kolem vás a sledovat kolik se jich usměje nazpět. V Česku na to nějak nemám odvahu. Je to jen úsměv, ale prostě mi přijde, že tady bych všem přišla asi jen divná. Ale když přijdu do obchodu, na prodavače se usměju a to i na toho nejvíc zaprděnýho, jen proto, že chci zkusit jestli mi úsměv vrátí nazpět. My na to prostě v Čechách asi nejsme uzpůsobený. Já prostě miluju optimistivký lidi a chci bejt optimistická, protože je to pak strašně skvělý. Jenže moje mamka je příklad negativního člověka. Kdyby zkusila alespoň pozměnit myšlenky. Prostě se soustředit na to hezký... Jenže jak jí to vysvětlit. Stejně tak mému tátovi, který si vezme ponožky do sandálů, či jinou kreaci a já se mu to všechno snažím marně vymluvit.
    Ale máš pravdu. Já se třeba taky stydím si kolikrát něco vzít, už jsem takhle tolik věcí si nekoupila nebo prostě si nevzala a nechala je ležet ve skříni :)
    A nejvíc mě někdy překvapuje, když si lidi dávaj obrázky s nápisem BE YOURSELF a sami to ostatním neumožňujou :)
    Náš matikář třeba byl na den se podívat v Praze na základce a pak nám o všem vyprávěl, co je tam třeba jiný a tak. A zmínil, že nějaká holka tam měla červenou rtěnku. A dodal : " Bylo vidět, že je z Prahy, no " Upřímně jsem myslela, že se na něj vrhnu a praštim ho, protože mě se červená rtěnka prostě líbí!!! :-D Nemusí se mu líbit všechno, ale mohl by mlčet.
    S videama to samý!!! Zoella, Marcus Butler, Alfie... ti všichni jsou tak skvělí youtubeři, u nich to všichni berou normálně, že točí videa, ale u nás se taky bojim zveřejnit video, abych nebyla označena za debila. A stejně tak mi přijde, že u nás na youtube to nemá budoucnost, protože asi se nikdo z Anglie nebude dívat na někoho, kdo žvatlá česky. Já prostě nevím, jak to všechno napsat. V hlavě mám hrozně moc myšlenek, ale pak to napsat je těžký. Jednoduše jsi všechno vystihla :-) Nechci Čechy nebo Česko shazovat, ale v něčem bysme se měli opravdu ponaučit, protože jsem někdy až i z toho všeho naštvaná ! :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se vším, co jsi tady napsala naprosto souhlasím. A s tím, jak se usmíváš a lidé ti to vrací zpátky. Je šílené, kolik lidí tady neznám na ulici, dívají se na mě třeba nějaké paní, já se otočím, ony se na mě úplně krásně, upřímně usmějí a samozřejmě, že se usměji taky. Je to nakažlivé, ale v ČR si hned začnou myslet buhví co. O těch úšklebech ani nemluvím. Stačí mi, když výjdu ven a venku prší, usmívám se, ale radši se nedívám kolem, protože to bych viděla jen šedě. Je pravda, že u nás žádná youtuberka nebude mega slavná, ale každý má přece svobodu udělat své video.Mě se líbí, jak čeština zní a ráda se podívám i na pár českých videí, protože přecejen každý jazyk má své vlastní kouzlo. Podle mě nic nezní podobně, jako čeština. Nee, prostě tady se musí každý bát toho, který **** to najde a naprosto zesměšní něco, co směšné není. No jo ...
      Chybí nám tak trochu svoboda být tím, kým chceme být, nebo prostě být sami sebou. Protože u nás jsou předsudky na denním pořadu.

      Delete
  4. Super článek :)....taky jsem z Ostravy a pokaždé mě překvapí,když jsem byla někde na dovolené(ať už to byl třeba Tunis,Řecko..) jak byli všichni milí,usmívali se :)To máš člověk pak hned lepší náladu,všechno je fajn...Tady si lidi hrají na něco co nejsou...a to je hnus :/ Doufám,že se to jednou změní :))aspoň s těma prodavačkama..Baruš :))

    ReplyDelete
  5. V Itálii jsem byla a moc se mi to líbilo :)
    http://michaelavebrova.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Tak s těma prodavačka a security máš naprostou pravdu! Když jsi třeba do drogerie a hned mám za sebou nějakého securiťáka tak mě to dokáže opravdu naštvat a když potom chci zaplatit nedejbože kartou tak každá prodavačka má hned hnusný pohled! Tohle je jedna z hodně věcí co mě dokáže naštvat když jdu do nějakého obchodu.
    O tom, že v Česku se prostě nemůže většina lidí obléct to co chce to je taky pravda. Beru třeba jenom když si vezmu blbé podpatky hned se na mě dívají jak kdyby nikdy neviděli boty.. Já sice bydlí v ČR od narození, ale v ČR bych nikdy zůstat nechtěla, jelikož mi přijde že tu spíš víc negativních věcí než těch pozitivních!

    Jinak tvůj článek se mi fakt líbil a hrozně dobře se četl! :))

    ReplyDelete
  8. skvělý článek! přečetla jsem ho jedním dechem:) s těmi lidmi v Čr máš naprostou pravdu..nechápu, proč tady nemůžou být lidi na sebe milí..všichni tu jen každému závidí a nestane se ti, že by se na tebe někdo na ulici usmál..tak, jako je to kdekoliv v cizině..Už kvůli tomu tady taky nechci zůstat a už se těším až poznám něco nového v UK:)

    ReplyDelete
  9. Se vším v tvém článku souhlasím a taky s komentáři tady...obzvlášť s myšlenkou, že člověk nemůže být sám sebou, protože jakákoli jinnakost se v ČR "trestá", to mě mrzí nejvíc a připadám si celý život jako outsider, i když by to do mě nikdo neřekl..Já už to v ČR v podstatě moc neřeším jako dřív, protože je to zbytečné plýtvání energie. Jsem pozitivní člověk, ale často si nechám zkazit náladu tím vším negativismem tady, bohužel :(. A ani já tu neplánuju žít, chci být prostě v pohodě, tady jsem víc času v nepohodě. Příští rok až dokončím školu, tak se přestěhuju buď za přítelem právě do Itálie nebo možná do UK :). A 2 typicky české vlastnosti, které mi pijou krev jsou, že jsou lidi nervózní a negativní. Jo a líbí se mi tvoje taktika, že se na nas...ý obličeje směješ ještě o to víc, to zkusím :D.

    ReplyDelete
  10. Musím s tebou naprosto souhlasit. Už jsem si toho všimla moc dávno. Jak by nám tady bylo dobře, kdyby lidé chodili po ulicích s úsměvem na rtech a prodavačky braly svou práci tak, jak ji brát mají. Nesnáším, když mi někdo lozí za zadkem v prodejně, abych něco nečorla. Člověk má strach se vůbec procházet dál a dál a raději opouští obchod s tím, že si raději zajde někam, kde je kamerový systém a nikdo mu nelozí za zadkem. Lidé jsou zde hodně chamtiví a zlí. Je to škoda. Mým snem je bydlet někde u moře, kde bude takto krásně pořád.:-)
    Caatherine

    ReplyDelete
  11. Ja mam rada juzanske narody, ale to s tym pusinkovanim a objatiami je uz dost aj na mna:D som skor clovek co si drzi od druhych fyzicky odstup a objimam len najblizsich ludi.

    Www.70sukienmala.blogspot.sk

    ReplyDelete
  12. Eh,jen nesouhlasím s tou Anglií,že je v ní celý rok zima teda, my měli hrozně horký červenec a jaro tu bylo už od března krásné.. Jinak souhlas, ale prodavačka jsem byla, tak to vidím i z té druhé stránky. Zákazníci jsou prostě neskutečně otravní a alespon v Čechách tupí. Já jsem člověk, co se snažil pořád usmívat a být milý, ale když někdo třeba jen přišel, změřil si mě zhrozeným pohledem a radši šel najít jinou prodavačku nebo měl debilní dotazy, sorry, milá být prostě nemůžu :D

    ReplyDelete

Thank you for all the lovely comments {also for the negative ones, that should teach me something new} <3 Love ya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...