Monday, February 20, 2017

8 KROKŮ KE ŠTĚSTÍ.

Zdravím.
V dnešním článku bych Vám ráda sdělila, vše co vím o "štěstí".
Můžeme být rádi, že "štěstí" nemá jenom jednu podobu a já Vám s radostí předám svých 8 nejdůležitějších bodů, jak docílit každodenního štěstí.

1) Bud vděčný!

    Přesně tak. A ted prosím neobrácejte oči v sloup. Učí nás to již od utlého věku, to jo, ale příjde Vám, že to neustále omílaní má taky svůj důvod? Ceňte si maličkostí. Ony v celku totiž tvoří celý Váš den.
 At už je to po ránu:
 -vůně teplé kávy
 -první paprsky slunce
 -teplé peřiny,
 -pusa na dobré ráno/dobrou noc
 -čisté, vyprané prádlo
 -jemný svetr, který nekouše
 -dobrý hair/skin day
 -chut oblíbeného jídla/pití
a mohla bych pokračovat do nekonečna ...
Každý den přesně tyto věci bereme jako samozřejmost, ale nepřemyšlíme nad tím, že to všechno má svoji hodnotu. Naučme se ji vídat, i když ty věci máme před očima, v tuto chvíli.
 Ne jenom ve chvílích, kdy něco ztratíme. Přesně tohle slýcháme na každém rohu, ale já se to naučila až po 20. letech ... Osobně se mi to stávalo pořád. Ocenovala jsem dané věci, či osoby jen ve chvílích, kdy jsem je nemohla mít (u sebe) ... Říkejme "děkuji" za vše, co nám vykouzlilo úsměv na tváři a uvidíte, že těch věcí samo příjde o to více.


2) Miluj svoji rodinu ( a dokazuj jim to).

  Jestli je něco, co mě Itálie naučila nejlépe, tak to smysl rodiny. Členové rodiny jsou naší první životní láskou. Milují nás i přesto, že nám utírali zadky, nudle z nosu, krev z odřených kolenou či slzy kvůli prvnímu zlomenému srdci. Viděli nás v těch nejlepších, ale i nejhorších chvílich.
Strachovali se, zlobili a radovali s námi, tak proč si jich často nevážíme tak, jak bychom měli? Protože to bereme jako samozřejmost. Jsme takhle zvyklí. Je to jistota. Každý den příjdeme domů a víme přesně, co nás čeká, ale ono to tak není ...
 Já si rodiny začala vážit, až po svém odjezdu. Začala jsem si ji vážit, až potom, co jsem neměla oblíbené jídlo v lednici, s kým si promluvit, když kamarádi nemohli, u koho si "pofňukat", když se Vám svět zdá příliš nespravedlivý. Začala jsem si vážit vlastního pokoje a prostoru, který jsem doma měla, až když jsem musela bydlet u tety a v pokoji mít jen část skříně, 3 malé šuplíky a skřínku na knihy a sešity. Pochopila jsem, že je třeba pracovat, abych měla neustále těch 200,- denně na "vyhození", o které jsem si říkala rodičům, jako by bylo snadné mi je dávat. Začala jsem chápat, že teplá voda z kohoutku a světlo, či televize, zkrátka není jen tak a proto se na nás zlobili, když jsme omylem nechávali rozsvíceno zbytečně celý den, nebo si dávali vanu 2x denně.
Objímejte je a říkejte jim, jak moc je milujete, dokud je máte u sebe. Nikdy nevíte, co se může stát.

3) Nepřirovnávej sebe k někomu jinému!
    Nedělej, že si to nepamatuješ. Co ti říkala máma, když jsi říkal/a, že tamten to má taky tak? Mně ten druhý nezajímá. A tebe by taky neměl! Já vím ...Děláme to všichni.
Jsme generace projiždějící dennodenně 200 a více fotek na naších oblíbených aplikacích a často to končí tím, že si říkáme, co my děláme, tak špatně, že nemáme tělo jako xxx, dům jako yyy a bankovní konto jako zzz. A pak nastane ta chvíle, kdy se politujem a řekneme si, že budeme víc cvičit, jíst lépe, pracovat 16h a já nevím, co všechno, ale přemýšlejte. Kolik hodin ta dotyčná na fotce nejedla? Co my víme o tom, jestli se neupravila na photoshopu, nebo jestli je vůbec štastná. Fotky jsou taaak matoucí. Je to obrázek. Jeden čtverec ve kterém je zachycený dokonalý okamžik, ale co zbytek z toho dne? Není to skutečné. Všechny ty dokonalé páry, které vídáme na istagramu, jsou často focené někým třetím, kdo jim řekl, co dělat, aby vypadali přesně tak, jak dnešní společnost chce. Umíte si představit tu intimitu a romantiku, kterou ti dva musejí mít?
Snaží se idealizovat každou chvíli, volí správné světlo, oblečení a já nevím co vše proto, aby tak vypadali. Nemluvě o "ruských instagramerkách", které jsem všechny přestala sledovat z toho důvodu, že mi nepřišly reálné. Měly všechny stejný nos, stejné rty, líčka, zadky, prsa, styl a dokonce stejné líčení a stejné životy ( nebo alespon chtěly, aby to tak vypadalo).
Jedna stejná, jako druhá. Ale ani do jedné z nich jsem se nedokázala "zamilovat" natolik, abych ji sledovala dále, protože mi přišly asi tak autentické, jako panenky Barbie a pomalu jsem nerozeznávala, kdo je kdo. A to samé se děje s námi. Musíme se milovat přesně takoví, jací jsme, protože přesně díky tomu nás ostatní dokáži rozeznat. Díky tomu jsme to právě my a nikdo jiný takový nebude. Jsme vzácní. Nenechme se prosím příliš zkazit společností. Je super, že se rozhodneme makat na naších tělech, ale přestanme to vnímat, jako něco, co by jiní na nás měli obdivovat. Naše tělo je jedinečný mechanismus pracující nonstop, abychom byli na živu. Ted a tady. Abychom mohli dýchat, pohybovat se, usmívat, vidět, mluvit ...
To taky není samozřejmost. Je to dar! A je třeba se o něj starat. Né ho mučit hlady, nebo v posilovně dokoud nezkolabuje. Budete se cítit hrozně. Jak psychicky, tak fyzicky. Pamatujte, že rovnováha je klíčem k úspěchu. A to úplně ve všem.
A ted ženy ... Prsa nemáme proto, abychom jsme se cítily přitažilvější, ale kvůli tomu, že nám v budoucnu budou sloužit, jako nejdůležjší zroj potravy dalšího lidského života, tak se je naučme vnímat na to, na co jsou, aniž bychom je musely sexualizovat, porovnávat a neustále přemýšlet nad tím, jestli radši nepůjdeme na operaci.

4) Cvič a jez zdravě!
    Ale né kvůli tomu, abychom zhubli. To po Vás nikdo nechce. Jen se o sebe dobře starejte. Tělo máte jenom jedno. Vnímejte ho tak.
 Když se budeme pravidelně hýbat, budeme nejen vypadat pevněji, ale budeme i lépe spát. Navíc sport vyplavuje Endorfiny, neboli hormony štěstí, které posilují imunitní systém, navozují pocit dobré nálady, stimulují léčbu našeho organizmu, zbavují nahromaděného stresu. Uvolnují se např. při cvičení s hudbou, kvalitním sexem, gurmánským orgasmem = dobrým jídlem, smíchem, objetím atp. ...

5) Pomáhej, když můžeš ... Ono se to vrátí.
   Neznám lepší pocit, než když někomu s něčím pomůžu a tím ho zbavím jakékoliv starosti. At už je to pustit staršího sedět,  něco jen tak darovat, věnovat osamocenému svůj čas, rozdávat úsměvy, převzít na sebe těžký úkol, nebo si rozdělit práci, aby byla rychleji dokončená ... Při všech těchto aktivitách je dost možné, že se dostaví příval endorfinů, jak mávnutím kouzelného proutku. Pro Vás to jsou třeba maličkosti, ale někomu vaše pomocná ruka může zlepšit celý den. Chytejte se možností pomáhat. Nebudete litovat. O nic nepříjdete a hodně toho dáte :)


6) Usmívej se!
  Viděl jsi snad někdy štastného člověka se mračit? Nemyslím si. Smích je nakažlivý a je to, jak říká Audrey Hepburn, nejkrásnějším doplnkem! Navíc je třeba si jej vážit, dokud ho máme takhle kvalitní ( nedejbože pokud se nám rodiče rozhodli zainvestovat do někřestansky drahých rovnátek!).
Ani netušíme, co by za něj např. dali starší lidé, nebo kolik nocí jsme naše mámy nenechali spát kvůli rostoucím zubům, takže ven s ním! Kdo by v okolí přece nechtěl vidět jenom usmívavé lidi?

7) Budte odvážní a zkoušejte nové věci!
   Co může být lepšího, než zjístění, že byl náš strach naprosto zbytečný?! Co bys udělal, kdyby tě strach nedržel zpátky? Štěstí je jen pár vteřin odvahy daleko. V budoucnu stejně nakonec litujeme toho, co jsme neudělali, než toho, co ano. Co se nepovede je nám ponaučením a zítra nás čeká nový den :)


8) Hýčkejte se!
   Ale tak, abyste nejlépe na posezení hned nepřibrali/y 10kilo. To byste pak nejštastnější nebyli/y, vid že ne? Dejte si klidně tabulku čokolády, pokud to je to, po čem právě toužíte, ale nedávejte si ji každý den. Tos samé platí s alkoholem. Chcete se opít? Jen do toho (ale né pořád)! Pamatujte, že rovnováha je tím nejdůležitějším pravidlem ke štěstí! Všeho moc škodí a naopak to platí také.
Existuje tolik způsobu, jak se ihned cítit lépe, at už je to sledovat oblíbený seriál, zajít si na relaxační procházku, dlouze si s někým povídat, sledovat dechberoucí západ slunce, nechat si česat vlasy, udělat si zkrašlující den jen pro sebe, uvařit si oblíbené jídlo, číst si, vypsat se ze svých pocitů. Každý si najdeme to své. Pravidlem ale je, že to nesmí vést k prokrastinaci těch věcí, které nejsou odložit. Nejdřív práce, potom zábava. Pokud, ovšem, dokážete skloubit obě věci naráz, máte to v životě vyhráno <3

1 comment:

  1. Takové články teď potřebujeme. Začali jsme rekonstruovat, ale zjistili jsme, že je to náročnější, než jsme si mysleli. A to nám hypotéka kalkulačka spočítala poměrně příznivý úrok. Jenže prostě ta práce, čas, řešení, volání a já nevím co všechno stojí až moc energie a optimismu.

    ReplyDelete

Thank you for all the lovely comments {also for the negative ones, that should teach me something new} <3 Love ya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...