Friday, February 17, 2017

Divné fakty o italech // SNÍDANĚ - zimní edice


Zdravím všechny!
 Už je to pěkně dlouho, co jsem takhle nezasedla k počítači s vůlí napsat článek. Na tohle to téma chystám udělat video, ale pro lepší "zapamatování" jsem zvolila i cestu "blogerskou", aby to bylo i více-méně přehlednější.

Vím, co si v tuto chvílí říkáte: Vždyt já znám "S Italem v kuchyni", do Italských restaurací chodím každý den na "meníčka" a pizzu si dávám skoro každý den, nemluvě o těstovinách, aaaale ...
 To není tak snadné. Já, jako rozená italka (máma a táta italové), jsem po roce komplétně musela změnit pohled na to, co vlastně italové od jídla požadují (která striktní pravidla dodržují) a jak se "běžně" stravují. A v dnešním čláku budu rozebírat italské ...

Snídaně 

Světe div se, italové a snídaně (+ svačiny) nejdou moc dohromady.
Ptali jste se někdy sami sebe, proč tady ještě pořád nemají Starbucks, Costa coffee, Caffe Nero apod,? Kavárny, jako místo samo o sobě jsou všechno, jen né italské. Italové totiž nevidí v "kafíčkování" formu relaxace, ale úplný opak a pokud je uvidíte v baru po 12. hodině odpoledne, tak budto sedí u čaje a sušenek (vzácně), nebo u "aperitiva" ( o tom se pobavíme v příštím článku), nebo jednoduše přišli pro "rychlou dávku energie", kterou vypijí u pultu a déle se nezdržují ... 




 Ráno, když příjdete do baru, uvidíte u barového pultu stojících nejméně 4/5 osob.
U toho samého pultu oni ve stoje a co nejrychleji "posídají"a jdou do práce. Vzácně je uvidíte jíst.


Když jsem se ptala většiny svých kamarádek, proč ráno nesnídají, odpověděly suše, že po ránu nemají hlad a jediné, co do sebe dokáží "hodit" je caffé (které vnímají, jako "palivo").
Caffé musí být krátké, sladké a silné.


Když Ital řekne slovo "caffé" myslí tím "espresso" (také známé, jako "corto"(krátké)), né to "české presso", které je v Italií považováno za "americano",nebo také za špinavou vodu :D

Myslí tím naplnění malého kavového šálku do poloviny
Existuji také varianty "lungo" (dlouhé) = malý šálek naplněný do víc, jak poloviny.
Ristretto (zkrácené) = malý šálek naplněný po 1/4.

Pokud Vám příjde caffé moc silné, exituje varianta "caffé macchiato" = italské espresso + mléko ...
Když už jsme u těch káv, v Italií káva s více, jak "lžičkou" mléka, přestává být kávou (protože přestává mít požadovaný účinek a tudíž je "slabá a zbytečná") ...
Italové si občas "na chut" dají "cappucino", ale nikdy jsem nikoho neviděla pít "latte macchiato", které je v česku velice oblíbené ...
Další zajímavým faktem je, že je "společensky nepřípustné", když si dáváte "cappuccino" či "latté macchiato" po 12. hodině odpoledne (proto by tady, jen těžko fungovaly naše oblíbené "marketingové" kavárny) a že si jej dáváte "nedejbože" s nějakým sandwichem, bagelem apod..
Ano, čtete správně ( a v restauraci by Vám ho nikdy neudělali).
Hlavním důvodem je především správné trávení a také chut jídla! Na to jsou italové "šílenci", tudíž se nesmíte divit, pokud se na Vás dívá okolí zvláštním pohledem, pokud si objednáte v baru "sandwich s lattéčkem". Tím, že si dáte kávu s mlékem prakticky neocenujete chut jídla, které máte před sebou a kazíte naproto nevhodným nápojem.
Také se nesmíte divit, že pokud si dáte "espresso" a "cornetto", přinesou nejdříve croissant, počkají, až ho sníte a pak až přinesou kávu. A to z dvou důvodů.

Za a) italské caffé musí být vždy teplé. Pokud vychladne, než Vám ho přinesou, je možné, že Vám přinesou nové "gratis".
A za b) neexistuje, že nejdříve vypijete caffé a pak až sníte croissant, protože caffé je považováno za "zabiják chutových buněk" nebo "hladu" celkově, tudiž by to bylo jednoduše zvláštní. 


Další důležitou poznámkou je, že pokud chcete v Itálií to, čemu v česku říkají "latté", musíte říct "latte macchiato", jinak dostanete čistě bílé mléko!
(latte = mléko)

Můžete volit mezi = "macchiato caldo" = espresso + teplá pěna, nebo "macchiato freddo" = espresso + studené mléko. Pokud z jakéhokoliv důvodu nesmíte/nechcete kávu, můžete zvolit mezi Orzo (něco, jako Caro), Jingseng a Decaffeinato (bezkofeinu).

Jak jsem psala, není běžné, je vidět něco sníst, ale když už ital snídá, tak je na prvním místě "cornetto" (český "croissant").






 V barech mají různé varianty, jako např. krém, čokoláda, marmeláda, pistácie, nebo prázdný. Dále je možné, že zvolí "briosch" = bůlka ze sladkého těsta, do které si můžete nechat dát nutellu, marmeládu apod., nebo také dalších pár druhů "pattisérie". 
Je dobré vědět, že italské bary věšinou slouží, tak stejně, jako cukrárny, tudíž si můžete kdykoliv vybrat mezi různými druhy "pasticcini", což jsou malé dortíčky, cannoli, babá, kterých často kupují plný podnos na "nedělní oběd".




Je pravda, že většina italů snídá v barech, ale jsou také lidé, kteří "snídají" doma a většinou to bývá caffé, které si dělají v caffetieře ... Dále volí mezi Mlékem s cornflakes/2 sušenkama/1 briosch (často ty od Kinder - rozdílne od těch "barových").
Nebo si (né tak často) dávají "fette biscottate" (čtvercovité suchary) s marmeládou a čaj.

Jak jste si mohli přečíst, snídaně jsou u nich vše, jen né "velké a zdravé"


Doufám, že jste si z tohodle článku něco vzali a uvidíme se u příštího, kde si povíme více o "svačinách" a "obědech".

Mějte se krásně!
Vaše V. 


No comments:

Post a Comment

Thank you for all the lovely comments {also for the negative ones, that should teach me something new} <3 Love ya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...